Thursday, May 21, 2009

nak CANTIK dan MURAH?? meh bace meh

Thursday, May 21, 2009
wahhh..suke kome ye tengok title nak tantek?? murah pulak tuh
ni sbb bace kat berite harian la ni (rabu, doploh mei 2009)
ttbe terkeluar pulak...penjagaan muka di rumah
eh eh aan memang suke beno bab2 mende gini
yela...bukan setakat menjimatkan duhet hengget
tetapi lebih bagos
sebab.....
lebih mesra alam gitu
tak ler rosak muke dek chemical2 ntahape2 kannnn *ops...!!!*
yer, i'm quite cerewet nak belanja untuk barang2 kecantikan..errr..shud i call kedekut??? ngeh2

so di sini meh kite pendekkan cerite

untuk kulit muke yang halus
amek sebijik tomato masak dan blend kasik halus
(oi oi janganla kasik bau bawang sume segala... :P)
seterusnye...tepek kat muke dan bior doploh menet
bilas ngan air suam
uwahhhh..licinkan kulit saye????? ape lagik..gi ler buat mask tomato puan2

next..
asam jawa + tepung ubi + air ---> kacau sebati (tak terlalu cair)
tepek kat muke 15 menet dan bilas
fungsi?? arrrr..sape bley terangkan kat saye di sini???? BH tak terangkan. tipu tipuuuu
ahhhh..takmau pakai tamarind. kang jadik sengal cam orang2 niiii. takot!!

menegangkan kulit muka
sedikit ubi kayu + timun yang dihancur leburkan sampai lumat + sedikit air
tepek kat muke, bior kering >> basuh
gilo kedekut...salah salah. die memaksimakan penggunaan timun tuh. nak jimat sangat kannn

laaaagiii
air rebusan segenggam manjakani tuh, biorkan suam
then sapukan kat wajah dan tunggu kering
bilas
motip manjakani??
tipu ah penulis. cerite sekerat2..mencik mencik

ahah..hilangkan jerawat. syok syok syok
asam jawa + bedak sejuk @
bulih juge... kulit kayu manis atau org kampung aan panggil cinnamon + bedak sejuk
lumur kat pat2 jerawat (awwww..pedih pedih panassss) dan bersihkan setelah beberapa ketika

pat pompuan paling suke...elak muke cepat berkerepot
bersihkan sebatang lobak dan parutkan lobak tuh
campoq dengan sebijik kuneng tulur dan sesudu ?tepong gomak eh tepung jagung
kacau dan oles kat muke sekali sehari
ha..kompom awet muda sampai ke liang lahat..hiks. x bernapas dowhhh

hilangkan parut?? say bye bye to b*io oi*l..kehkehkeh
beberapa helai daun senduduk (kalo tak jumpe pakailah sendok..wakakaka)
upar2 sampai kuaq ayaq dan gosok kat celah2 parut
eh eh bulih jugak hilangkan jerawat bile campor ngan bedak sejokkk

melicinkan kulit lagi???
parut tomato dan epal, gonyoh2 kat muke dan leher
gelatin kat tomato pon bulih ilangkan perut eh eh silap, parut
bior doploh menet, dan bilas ngan ayaq suam
eh eh...orang ni tipu. bukan pakai mask macamni dengan dikelilingi epal2 tau. salah konsep ni. tuhla cekgu ngajo ko sebuk main kat belakang

licinkan lagik kulit??

segelas susu segar..sapu kat muke dan gosok2 hingga rata, melekit (euwwwww), dan kering
cuci dengan ayaq suam, buek 2 kali seminggu (aih...aan selamba kodok buat ttiap hari???patotla kulit wa licin tahap gebus gilos. wakakakaka sile muntah belahak di situ)

eh eh ni susu dah tak original. sile dptkan yg original dari ladang ye puan2

ha...sekian sahaja khidmat pesanan masyarakat dari theorangelily. nak gi beli tomato banyak2la...
bulih ragut@ratah cam kambing. kihkihkih

7 comments:

@yue said...

aan...ni mmg murah..tggal R ngn M je nk buat tu..heheeh

Chekgu BaniHassim said...

byk petua ko nih...
erm...kan senang kalau cucuk je ngn botox. terus tegang...
hahaha

atty's said...

dulu masa sekolh lom berduit rajin buat..skrg malas..semua nakc cepat.

lily lotus said...

huhu...very useful info ni...tq!

oRanGeLiLY said...

misstheorangelily to @yue : setuju 120%...banyak M dr R nye. hiks

misstheorangelily to chekgu banihassim : uiks...takmoh ah. tegang overdose kang terus tak cun..macam mayat kene awet

misstheorangelily to kak ty : eh eh...kenape time sekolah saye tak buat ape2??? patotla muke hudus jeee

misstheorangelily to lily lotus : alhamdulillah..semoga bermanfaat

Mohd Said said...

apa lagi nak dikata by(xpdc)

Beruang Madu said...

errrr suma untuk pompuan... kalau lelaki pakai apakah akan ada kesan sampingan... hehehehe

www.qsiri.blogspot.com