Saturday, October 23, 2010

petua kesihatan dan kecantikan

Saturday, October 23, 2010
hai hai hai.. ai kembali lagi dengan petua petui kecantikan dan kesihatan
walaupun diri sendiri baru nak amalkan... tetap ku nak kongsi
sharing is caring katenye kan
sape nak bace.. silekan
takmoh sudah
ele.. yg fomfuan sure nak scroll down kan? tahu dah... tang tantek lajuuu je
takpe, ai paham sebab ai pon fomfuan =)

petua kali ini melibatkan penggunaan lemon
kenape lemon?
sebab lemon sekarang bulih didapati dengan mudah dan murah di pasaraya
beribu-ribu lemonnnnn
tak caye? gi ah tgk sendiri
lam 70 posen sebijik.. dolu2 singgit lebih, kekadang dua hengget sebijik hokay!
dahla susah nak dpt
mahal??? eh ko nak sehat ke idak ni?? nak cantik takkkk????

apekah benefit nye lemon?
oh..sangat banyak dei
ai tak terkuasa nak mentranslatekan sebijik2
korang berpinau mate plak nak bace banyak sangat
tapi ai bagi la secara pendek2 intipati nye yeh


tajok : lemon.. asid yg menjadi alkali di dalam badan


sifat alkali ini sangat2 bagus sebab kebanyakan makanan dan minuman yg kita consume adalah bersifat asid
jadi.. alkali adalah sangat diperlukan untuk meneutralkan/membalancekan kandungan asid dlm darah

kandungan :

lemon is a rich source of vitamin C, also contains other vitamins such as vit B, riboflavin & minerals like calcium, phosphorus, magnesium, as well as proteins n carbohydrates
it can be extracted to be a healthy drink especially when taken in the morning

kebaikan :

antara kebaikannya yg sangat2 ai nak highlight ialah keupayaan beliau *lemon* untuk detox bahan2 toksik dalam badan
so..bile da detox, barulah sihat
dan menurut sumber di web yg akan dilinkkan di bawah ini...
kulit akan menunjukkan sinar yg pertama hasil penyahtoksikan ini
barulah glowy glowy gitu kan..
oh, ia juga membantu untuk rejuvenate kulit kite, act as anti-aging remedy, remove wrinkles, and blackheads. suke tak?
lemon ni bile diapply dekat areas of burns, it can fade the scars n acts as cooling agent thus reduces burning sensation on the skin
*i tried this one n it works! i applied on my pimple scars. trust me, it works* ha... bagos tak? bagos tak?

kemudian.. beliau juga bisa membantu masalah digestive kite...
hoi hoi bape banyak makan... kalo simpan tara bagos weyh
kumpul2 tara bagos, toksik belaka
kasik buang sume
hahahha

disebabkan ia kaya ngan betamen C, maka ia bulih membantu untuk fight2 cold, asthma, alergik, tonsilitis n sore throats
bile digunakan externally ia boleh membantu kite untuk membuang sisa2 hair product, n menstopkan nose bleed...

lagi.. ha, ai tau uols sure suke bile kate lemon boleh membantu menurunkan berat badan (boleh dicampoq madu)
boleh jugak control blood pressure
aids in dental care oso can
untuk ibu mengandung juga, ia nye bagos untuk membina tulang baby
due to its potassium contect, it wil nourish the brain and nerve cells
ha.. good meh?

so.. how much should i consume this lemon?
sure memasing tanye kan?
here u goes dear :
if u're a healthy person with 70 kg or less, it is recommended to have juice of one-half of the lemon squeezed, twice daily
if u're weigh more than 70 kg, juice of one whole lemon shud be preferred.

so, moh start our day with a glass of room temp, lukewarm to warm, lemon water first thing every morning! <<< hey, it's a tip from chinese ancient medicine k?
sebagai permulaannye, ai udah membeli menatang di bawah ini dengan harga ~RM16 (kot??)... sebijik mcm kat bawah, kat ikea

ape lagik??? moh le kite kang2 pehni tengok2 kafu, giant, tesko sume out of lemon, korang belasah!

9 comments:

alien said...

nak lemonade sejug~

theorangelily said...

alien : sile dapatkan lemon di kedai berhampiran anda =)

Poyaty said...

hehehe, cara terbaik mmg minum lemonade je kan. nk memerah mmg x kuasa.

awk, ade tag. kalau rajin buat ye. saya xtahu nama sbna awk. saya ade terbaca aan. betul ke?

sorry again. hehe

theorangelily said...

yaty : hehehe.. betul lah tuh. skang ni perah je banyak2 simpan lam fridge. hehehe
yep2 aan.. okay nanti ai gi tgk k? thanks

lily lotus said...

tenku dr. kecantikan :) tetiba :D

theorangelily said...

kak lily : hahaha. dr kecantikan yg tak tantek. hiks

Shahiran said...

Lemon ngan limau/oren ada beza x?

theorangelily said...

shahiran : hmmm bagus soklan tuh. saye pon tak terpikir.
generally, sama rasanya (based on review .. baru je bace. hihi)
becoz both fall in same category (citrus).

The juice of citrus fruit is a strong cleanser, some stronger than others. Citrus fruit also has more or less sugar (energy). Lemon is probably a stronger cleanser than orange, but lemon does not have as much sugar (energy to run your body) as orange. <<<<http://curezone.com/forums/fm.asp?i=721248

itu je kot yg sempat nk dicarik. if ader ape2 bulihla dikongsi bersama =)

DRshairah said...

sile buka spa free utk membe ko yg sorang ni, k?

hehe