Tuesday, January 12, 2010

belajar tinggi atau tidak

Tuesday, January 12, 2010
saje nak bercerita dari pandangan seorang wanita
cewahhhh dah berani panggil diri sendiri wanita
*sebenornye kene sedor diri umor dah suku abad.. owh hate it!! i wanna owez be 17*

okay... kisahnya saya adalah sangat menyampah dan alergik
bile orang bercakap
'yela.. aku belajar tak tinggi... tak macam ko' or
'aku tak pandai macam ko'
or bla bla bla bla
itu memang kepantangan aan
rasa nak patahkan je tengkok die macam patahkan tengkok ayam

kenape macamtuh?
pilihan di tangan kite kan...
kalau rasa nak belajar, ader minat..ade kemampuan dari semua aspek.. jalan...
kalo tak... tak payah nak rendah diri atau jeles bile orang lain belaja
pilihan di tangan anda kannn

lagipun... cube pikir
tak semua orang belaja tinggi berjaya
ader orang setakat sekolah rendah.. tapi berjaya dalam hidup
ape yang penting kawan-kawan??? *kerjesameeeee!!! haha*
yang penting keinginan dan usaha

macam dalam kes aan
sambung belajar adalah keperluan
untuk masa depan kerjaya
KEPERLUAN okay.. KEPERLUANNNNN
dan peluang depan mate takkan nak let go je...kan??
jadik nak taknak kene la buat
a part of it, yes i love my student life.. hehe yelah sangat
*bunyiknye macam x ikhlas je belaja.. keskeskeskes*

lagi satu.. tak taula kenape
menyampah kalo orang lelaki takot sangat ngan pompuan yang belajar tinggi-tinggi
ape ke hal nye pulak kan...
kan ke mencarik ilmu tuh satu ibadah
abih kalo dok la kate pompuan belaja itu ini..
aih... sampai ke bile2 pon gituh la jugak
sedangkan saidatina aishah pon tak pernah jemu menuntut ilmu tau
so sile lah bagi peluang kepada wanita-wanita belajar...

i had a phone conversation with my fren 3 days ago
die kate kebanyakan kawan2 die biasa-biasa je dr segi education
*ader degree kot.. entah*
tapi jenis pandai cari duit
okay fine...
usaha masing-masing...rezeki masing-masing
orang ader keinginan, ader usaha akan berjaya insyaAllah
deswai ai said, tak semestinya orang ader PhD ader duhet juta-juta dalam bank

yang penting... selesa dengan pilihan sendiri
pilihan sentiasa ader di depan mate
mungkin pilihan ader banyak
cuma perlu memilih yang terbaik dan selayaknya untuk diri sendiri
mungkin pilihan A terbaik untuk die tapi tidak untuk kite
kite kene evaluate kelemahan dan kelebihan diri sendiri
dan jadikan ia sebagai tiang kekuatan kita
ape kate buku... SWOT analysis?
wahhhhh.. ingat lagik ke haku ngan mende alah SWOT tuh?
"errrkkk... no comment!"

tapi bile jadik parent satu hari nanti *insyaAllah jika diizinkanNya*
saye mengimpikan untuk menerapkan sifat ingin belajar di kalangan anak-anak
tak kisahla belajar melalui tv ke ape
yang penting nak belajar
sebab.... ilmu la harta paling berharga yang bulih nak diwariskan untuk anak-anak
dengan harapan semoga dengan ilmu nanti anak-anak jadi 'manusia'
cehhh.. bercakap poyo!

2 comments:

@yue said...

aii lma x singgah ni..
skali singgah..aan sdg debat lah..haha..

pepn tuntutlah ilmu hingga ke liang lahat...:D

theorangelily said...

misstheorangelily to ayue : hehehehe.... debat ke?
insyaAllah akan dituntut hingga ke liang lahat