Thursday, February 26, 2009

so so sorry

Thursday, February 26, 2009
hehe, sorry la yeh, yesterday was 'malas day' for me. nak setadi...jadik setado=stadi +tidow. pehtuh bulih pulak nak majok2 gedikz manja ngan incek akbar. miahahaha. syok jugak kan sekali sekala buat *kalo dpt aksi guling2 cam hindustan lagik masyukkkk*

semalam ader education fair kat hilton. opportunity to study in usa. tp...bile dipikirin balik, mcm takot pisang berbuah doploh ratus kali kan. sebelum ni pegi mcm tak berapa best sgt. selalunye macam tuhla..bile utk undergrad best sesaje. bile pat postgrad...huhu, nanges2 la ko bosan. and as i said, yesterday was malas day for me. so...better layankan upin dan ipin sajo. dahla tiket semalam murah. hikhik. nak carik dvd cetak romps la pehni. bulih kasik anak2 buah ku. bior melekat kat umah nenek.

okeh, mari kite bercerita tang si comel di kuala gandah. sudah bersedia kah anak2???? layannnn...


gading mahal?


saya sudah naik gajah. anda sudah?<<<--belagak di situ


gamba atas gamba...ehh eh, korg igt korg aje ke nak nen*n? anak gajah pon nak taw!!


ni hok yg ni namenye lokamala. umor nye lam 71 thn gitu *jangka hayat gajah asia lam 79 thn..kire lokamala dah nak sampai la ajal kut..*. antara 3 ekor gajah tuh, die paling tua. betine die ni. dtgnye dr india. comel jeee. aan dok bg makan kat die. pastuh main2 ngan die..usap2 kepale die, belalai die, mate die...pehtuh rasanye mcm die pon syiokkk aje. udah, org lain takot nak belai2 die kan. die pon ngendeng2 la kat aan.

ha, nampak tak kaler pink2 putih kat belalai ngan tinge lokamala tuh? itu adalah normal ya kawan2. ianya akan muncul bile seseekor gajah meningkat usia. mcm pigmentation gitu. nampak tuh si lokamala punye bintat2 pink banyak? sbb die dah lanjut usia laaaa... hiks

ader sekor sebelah die name abot. pon comel. suke bergoyang ke kanan kiri ala2 dancing gitu. cerie sesaje. best2... aihhh, rindu bertandang lagik....waaaa...nak gajah2 tuhhh


ni ape name ntah tak hengat. sekali pandang mcm comel. dua kali cam kesian. pasan tak die takder ekor??? kene gigit ngan pak belang. ciskek punye pak belang. mementang anak gajah, berani kau geget ekor die ye? cube kalo mak pak gajah? kene pijak sesia je terbarai perut. cih cih cih. cube la kaw makan sayur...haha


yg ni pon kesian. kaki die yg tak berantai tuh kudung taw. terkene jerat besi. ish ish ish...manusia mane tuh. durjana sungguh!


kalo rajin sile bace sedikit info menarik pasal gajah
baca lagi dan lagi

kalo korg nak tau, pusat pemuliharaan gajah kat lanchang ni dah lame ditubuhkan. tujuan die memulihara gajah *haha..jawapan standard..*. dibuka kepada umum setiap hari kecuali 1st day raya. gajah2 lam tuh, jinak2 but still kene amik langkah berjaga2. yela, still wild life asal die kan...

okeh, dorg ni..kalo ader aduan gajah ngamok2 kat kebun ke, dorg akan gi dan cube sedaya mungkin halau gajah tuh. bile tak bleh...depa akan tangkap n pindahkan ke tmpt yg lebih selamat dan luas utk gajah tuh bergolek guling2. contohnye taman negara. gamba perpindahan gajah ke taman negara seperti di bawah :

ni cemane depa nak transfer gajah ke tmpt yg lebih selamat... SELAMATKAN GAJAH!!!! <<--semangat ttbe

di sinila fungsi gajah2 jinak ni.... gajah liar ni kan garang, pastuh takmau dipindahkan. so, gajah2 jinak ni akan meng'comfort' this gajah liar so that die tak ngamok2 lagik. ohh, gajah ni sgt sensitip n emosi okeh... sile percaya. dorg tunjuk video. gajah liar ni cam nanges2...pastuh gajah jinak mai n rapat2 kat die seolah2 peluk tau. pastuh belalai die gi usap2 muke kawan tuh..ala2 lap air mata gituh. haaa, sweeeeeeeeet kan???? mcm nak nanges je nengok. kawan kite pon tak camtuh kan kadang2?? huhu

haaaa...aan dah naik gajah. yay!!! *ttbe rasa cam koboi malaysia..hikhik. eh, coygirl laaa*

kat luar tuh ader perkampungan org asli. errr, malas nak tepek gamba. same je mcm kat taman negara. cume yg ni dah moden sikit laaa, bukan nomad lagik.


ha, sesape nak gi, sile2 la search kat tenet dulu kol bape die bukak. die tutup cume 1st day aidilfitri je. tp gi la awal2 pg yeh kalo korg nak rase naik gajah sbb ader limit ma... hanya 3 ekor gajah leh ditunggang. total pengunjung leh naik gajah adlh 120 org shj (plus minus 40 org utk setiap ekor). yela..cube korg imejin eh.. kalo la tiap saat n tiap detik ader org nak tunggang die, takke penat gajah2 tuh. cam lokamala tuh...kan ke dah tue die tuh.. sian die. kang nak pee pee n yak yak pon tak sempat. aihhhh

kalo nak mandikan gajah plak, anda perlu ader di sana di kala petang yeh. lam kol 2 ke camtuh. bulih jugak korg nak bg makan kat gajah2 tuh. bg tebu ke, pisang ke...bla bla bla.. okeh, utk pengetahuan umum, kalo gajah seberat lam 700 kilo, jumlah mknan die adlh 100-200 kilo sehari

4 comments:

a^T04 said...

nak ikut =)

adenium said...

aan...selain dr gajah apa yang best erk kat sini...??? ada makan2 best tak...?

lily lotus said...

gayatsss tak naik gajah..hehe..takott gajah naik angin!

oRanGeLiLY said...

misstheorangelily to a^t04 : aisay..cemana nak ikut ty, aan nye udah di bangi. kehkehkeh

misstheorangelily to adenium : errr, saye udah terjawab di blog akak. ngeh ngeh... kat situ ader deerland. makan2 tak explore la sbb kitorg ader aktiviti kan. so makanan tempah je. but so far mmg masakan depa sedap2.

misstheorangelily to lily lotus : errr, gayat? tak berapa kot. rasanya best lagik naik gajah drp naik kuda. time kite naik tuh si lokamala gediks2 nak duduk plak.. time tuh seriau laaa