Saturday, January 10, 2009

terima kasih kerana mencoba

Saturday, January 10, 2009
kepade semua pename2 berikut, tahniah kerana anda lulus ujian dapur pd minggu ini.

:pandacloud_47:turquoise
:pandacloud_47:cikgu jawe (ni membuatkan diriku kene menelek telek check balik kat google. name saintifik pulek CJ ni bagik)

ya betul, mende alah ituh adalah ketumbar


yg kire separe2 sebab cam tak yakin ngan jawapan sendirik, sile cuba lagik di lain kali :
:pandacloud_47:nanonano
:pandacloud_47:chotz
:pandacloud_47:adenium
:pandacloud_47:lil^RED799

jawapan paling tak tahan..bijik betik kering, manjakani n pistachio *sape yg jawab tuh sile angkat tangan. muahahahahaahaha*



cerite di sebalik herba tersebut

lokasi : pasar malam hari rabu, seksyen 4 bandar baru bangi
pelakon : aan + akak dan abang penjual rempah ratus

1 petang yg hening, langit mendung menandakan hari nak hujan. aan melangkahkan kaki dengan sepantas yg mungkin. mate melilau mencarik bahan2 utk dibuat nasik ayam *housemet ku mntak ajarkan nak buat nasik ayam. teringin katenye..*

sampai di 1 kedai menjual rempah ratus, terjadila dialog seperti berikut :

aan : bang, ketumbar ader bang?
abg-penjual : ader..carik lam bakul tuh dik
aan : mane..mane?? mane bang? *sambil menggagau mencarik bakul yg diperkatekan*
abg-penjual : ni ha..carikla sendirik

make aan pon ngan muke seposen carik mende alah ketumbar. ngan muke konpiden membawa seplastik kecik jintan putih lalu mengadap ke kakak-penjual

akak-penjual : ni bukan ketumbar dik (dengan suare yg maha kuat)
aan : eh, yeke kak? yg mane eh? saye tak tau..biasa beli yg lam serbuk *kat market kan die dah siap berlabel..ngok ngek aku nih bab2 rempah2. semua same je rupenye. konpius aku!!*
akak-penjual berkate kpd abg-penjual : biarkan die carik sendirik. bior belajo

ha..time ni aan dah sangap2 malu2. hukhuk. muke tebal toksah ckpla. letak foundation 5 inci pon tak bleh lawan okeh!!!

ha..begitulah kisah ku dimalukan di khalayak ramai. dahla ramai okeh kat situh time tuh. ader sorg kakak ni dah gelak2 kan aan

sesungguhnye ituh hari malang buatku yg mmg fail nak mengecam rempah ratus:bofu_47:(lempang diri sindirik)

tp ini tidak bermakna diriku tidak pandai memasak okehhh *tak caye tanye incek akbar..hehe*...cume kalau kat rumah, mende2 tuh my mom dah siap2 label *carik alasan baekkkkk punye*

ha..gelak la korg...takpe2.. pasni aan gamba satu2..pastu letak kat bilik. sebelum tido hapalkan satu2

8 comments:

lil^RED799 said...

moral of the story: next time beli rempah ratus jgn dipasar....sbb aku pon beli kat supermarket.. siaplabel punya!!! hahahahhaha

sampai sini lagi haru... nak translate rempah ratus p bahasa omputih.... siap google lg tuh! huahuahuahuhauhua

Chekgu BaniHassim said...

haha, malunye org puan tak kenal brg dapur...haha

ayusolo said...

hahaha...aku gelak weyyy...kalo aku pun aku gi supermarket..carik yg berlabel..sebab tak kenal jugakk...hahahha..

Diana-k said...

weh kalo masuk Gadis Melayu...kompeemmmmm fail weh..muahhaahhaa

~ turquoise ~ said...

yahoooo,btul tekaan ku...
hehe..

ak_0143 said...

tak kesah... tak de luak pown./..
*sambel wat muka cool*

hahahaha


in my defense, aku lapor pistachio!!! hahaha

oRanGeLiLY said...

misstheorangelily to lil^RED799 : kenape ko x bawak dictionary?? hehe

misstheorangelily to chekgu banihassim : heppp..diam!!!

misstheorangelily to ayusolo : ala..same je ngan aku rupenye

misstheorangelily to diana-k : mane ko tau..kot2 rezeki aku kan..hiks

misstheorangelily to turquoise : terer anda ni..bagus2. gadis idaman semalaya..hikhik

misstheorangelily to ak_0143 : aaaa..sudahla koooo

*ayu* said...

owh..kak ayu juga insan mengikut label.. ko soh layan manual gini.. harus hancus!