Monday, September 22, 2008

adat

Monday, September 22, 2008
balik mggu lepas ni, nengok tak entry ni?? banyak kan makanan utk kami makan berdue??? uiksss...sebenornye kan..ader lagik tawww. banyak org bagi makanan.. or name lam bhs jawe nye munjung. cik lil^red799 kite pon da membuat ntry pasal mende ni.nasik impit, kuah kacang n lodeh

mende ni sejak2 aan lahir je dah terjamu ngan mende alah munjung ni. rules die senang aje. masak banyak2, pehtuh bungkus banyak2, pehtuh hang edar la sekampung ikut suke. selalunye bagi kat sedare mare terdekat... kalau aan selalunye family buat list lam 60-70 family tiap kali puasa. banyak ke??


mende ni sebenornye mcm kite bagi juadah kat jiran2 biasa tuh la tp lam skala besar2 an cam kendori kendare. yg beshnye...bile org yg kite bagi tuh buat plak masak2..kite plak dpt. ha..ko bayangkan ader 60 lists, 60 kali ko dpt...hambik, xpayah masak sebulan..hehheheh

ape lagik?? tempoh mase??? tak tetap. ader org stat2 1 ramadhan je dah buat. tp paling meriah bile da stat 15 ramadhan la...ader gak yg bg di pg syawal. gituhhhh

ape yg dibagi? ituh terpulang.. kalau dedulu igt lagik time kecik2..selalu dpt ketupat ngan rendang la, lodeh la...nasik impit ngan kuah2 die la..nasik itu..nasik ini... camtuh... last2 skang org dah tak berape nak ader mase agaknye...mcm2 la isik kandungan lam tuh. ader yg bagi rojak, nasi ayam, nasik tomato (kenkdang catering aje..), buah2, kurma dsb..

ape yg beshnye??? err...my personal view : mende ni merapatkan hubungan keluarga2. pehtuh besh wooo..dulu2 mase kecik2 aan akan naik moto ngan ayah, round sekampung gi edar2 kat org. pehtuh ketuk pintu bg salam, bagi bungkusan sambil ckp ," salam dr ayah ngan ibu..sekian..sekian.." . yg besh..kenkdang ader nenek2 ni dah kenal kite kan..pehtuh bg duet raye wooo..kenkdg dpt lauk2 besh. maklum le..ai kan kecik2 comei...muahahah..matila gua perasan..ngeh ngeh

roti jale ade..nasik tomato pon ader

gitu la kisahnye...ader pape soklan anak murid???

4 comments:

nshikin said...

ramai juga kenalan teman neh ada darah keturunan jawa yer. sonok2.. :D

ps: tiap kali nak anto comment kat aan kan, mesti word verification neh panjang bebenor. kat orang lain takde lak panjang sangat.. tak baik tau blogger neh dok membeza-bezakan anak.. wakakakaka :P

Zaidi Zainal said...

takda soalan, paham cekgu

Just Nis said...

soalannya...

lenkali kalu dlm 60-70 bungkus yg prepare tu, leh x curierkan 1 bungkus g tmpt kite ni.. kat ampang je..

leh x, cikguuuuu???

;p

oRanGeLiLY said...

misstheorangelily to nshikin : aan x bersalah..salahkan blogger.hehhehe
hehe..jawe ader di mane2. cume ader yg malu nak ngaku kot

misstheorangelily to zaidi zainal : baguih2. anak murid terang ati.hiks

misstheorangelily to just nis : bulih tuh bulih...tp...tak basi ka bile dah sampai>?hehehhe