Tuesday, September 23, 2008

Post gantian

Tuesday, September 23, 2008
ehem..ehem..memandangkan cik aan tengah bizi membuat repot yang due dateny da last minit terpaksa la pemilik blog lg sorng mempost entry baru (ps/ mengikut statistik yang diamek dari lilred cik aan ada 80% saham kt blog ni manakala yang lg sorg tu 20% je)..


untuk post ini saya akan berkongsi tips mengamek gamba dekat or close up photo yang agak cantik sket. kalu korg perasan several gambar kt theorangelily nir bulih tahan lawa while several others biasa saje. untuk pengetahuan awam gambar yang lawa tu pemilik blog yg ada sahm 20% yang tangkap :D
(cik aan jgn marah ye..)


ok.. ada several factor yg perlu diambil kira dalam penangkapan gambar (xkira close or jauh)


1. angle
2. focus
3. background

kebanyakan bloggers menggunakan camera point and shot (camera yang kecil and leh letak kt poket tuh). pros nya adalah ianya kecik and yg paling best sekali camera ini autofocus setiap kali mensnap gambar. cons nya sebab camera jenis ini adalah autofocus, effect2 seperti background blurr or front blurr x boleh dijana so suma gambar flat je and kurang mengancam. walau bagaimanapun semi manual focus bleh didapati menerusi macro mode yang selalunya wujud pada camera sebegini.

semasa menggunakan macro mode focus boleh di adjust dengan mengadjust jarak lens and object yang nk kita snap..kalu korang nk gambar yang backgrouny blurr follow these steps


1. tune to macro mode kt camera korg


2. halakan lens kat object (jarak camera and object mesti dekat)


3. press and hold butang camera tu tapi jangan snap dulu..biar the camera focus dulu..sometimes kita bleh dengar lens camera tu bergerak2 strugling for focus.


4. kalu object korg blur jauhkan sket kamera dari object sampai object tu clear (tp jgn jauh sangat...jaraknya mesti cukup2 cukup aje)


5. if camera korg dah recognise the object (gambar object dah clear) maka secara automatic background akan blurr kerana bakcground dah xdikira object by the camera.

6. baru snap dengan begayenye.

ni contoh gambar yang akan terhasil if korg bjaya folow steps tu (suma gambar ori snap sndiri :D)




bulih tahan kn? ok selamat mencuba n smoga bjaya...


4 comments:

nshikin said...

owhh..
en.akbar ke yang menulis ari neh? padanla ayat skema bebenor :P..ngeh ngehs ngehs :-j

baik2.. nanti akan dicuba tutorial yang baru sahaja selesai dibaca sebentar tadi.

akbar said...

aah cik shikin, maaf ye diatas ke skemaan ayat ny.. cik aan tgh bizi so tpaksa wat entry..lg pn smalam dah terchat gn lilred pasal psp so alang2 wat jeentry trus :D

nshikin said...

en.akbar, takper2.. its ok. Sebab selalunya bila baca post yg en.akbar buat semuanya lam english kan..

anyway, teruskan la menaip yer..alang2 ada share 20% tu, gunakan sajork. Hiks!

akbar said...

huhu..terharuje..baik cik shikin, kerja2 menulis blog akan diteruskan sedaya upaya..