hokey...bersempena raya aji ni kan, sah2 la ader daging. utk pengetahuan korg, kat umah sijangkang nun ha, kitorg jarang ya amat membeli daging. kitorg lebih kpd selain daging. daging ni selalunye time raye n kenduri kendara je kot... so raya haji ni dpt lagik daging. ibunda ku sudah rebus siap2 daging2 ituh dan membekalkan aan daging2 rebus itu *bagos2, sonang kojo eden nak masak..takyah lame2*
*selingan sekejap...lalala*
utk pengetahuan uol juge, aan bercuti seminggu ini okeh. tp ai dah balik ukm selasa tuh..ader keje sikit. tp esok *kamis*, aan akan berjoli katak...hahahahahahah
*tamat selingan..*
hari ni meh kite masak sup daging ndak tak? tak moh? suke korg laaaa..aan ndak masak jugakkkk. okeh, kite buat sup tanpa menggunakan setitik minyak pon, tp rasanya ttp la mabeles. ohhhh...sedapnyeeeeee... seswai utk sesiapa yg ndak berdiet okeh. no minyak2, no bunjut2. resepi tradisional..hehe.resepi hasil ihsan ibunda terchenta. kami mmg masak sup idak pakai minyak yeee
BAHAN2 :
-bawang merah
-bawang putih
*dah ader bawang merah bawang putih, mak tiri kene ader jugak ke? haha*
-halia
-bunge lawang
-buah pelaga
-kulit kayu manis
-asam keping @ asam gelugor @ ape2 je la korg panggil
-lada itam
-lada putih
-cili (optional, selalunye kalo dah ader lada itam n putih tuh, xyah letakla..but sstgh org suke pedas2 kannn)
-tomato
-sampingan : daun sup, carrot, kentang
-bahan utama : daging la of cos
okeh..memule kasik tumbuk ituh bawang2 n halia ye.. mau senang? kasik blend sajor. mudah dan menjimatkan masa. seterusnye adalah...campak bahan2 yg tlh ditumbuk ituh...masuk lam ituh periuk. ohhhh..letakla daging tuh sekali. kasik gaul2 sebati yehhhhh..p
ehtuh serasi2kan sekalik bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, lada putih n lada itam secukup rasa. kalau x suke pedas lada itam, toksahla gatal letak bebanyak. kang sakit perut plak kannnnn.. bulih letak jintan manis sekiranye ader (sikit aje)
sile tutup periuk anda...
amende la tak kene yek?? mcm x kene je sup aku nirh. ohhhh...idopkan APIIIII. hehe. ye tuan2 dan puan2..sile idopkan api dapo anda. kasik masak segala mak nek bahan2 ituh. masak sampai naik bau eh, lebih kurang kering2 rempah ratus tuh.. kire ni masak style perap2. lagik sedap la pada aan sbb pati2 daging tuh mmg rasa la n tadop minyak sgt. kalau tumis guna minyak..nanti daging tuh akan keluarkan minyak lagik...so minyak akan bertambah2 dan x elok yeeee...
then..masukkan air. masukkan jugak tomato dan asam keping. ader yg pelik saye letak tomato awal? hoooo..tomato ni masuk awal2 supaya die punye jus keluar so..rasa masam2 yg semulajadi. ehehe. kalau ibunda saya..die tak letak dah asam keping kalao letak tomato. tp aan bubuh ajeeee...
letakla carrot kentang dan segala2 nye ituh. bile da masak..tutup api. bile nak serve..baru letak hirisan daun sup
siap utk dihidang. sup saye kaler itam2 sbb saye sudah letak ituh kicap. saye suke makan sup bersame kicap...kitorg kat sijangkang, kalau buat sup, tak lengkap sup tuh tanpa sambal kicap. so..kene lawan ngan sambal kicap kasik peluh meleleyh2 masuk lam sup. hahahahahhahahahahhahaha
utk sambal kicap :
cili secukup rasa
bawang putih
*goreng bahan2 di atas, kemudian tumbuk*
-pehtuh..campoq kicap + perahkan asam limau. pergghhhhh..sedapnyeeee
utk masak sup ayam pon sama cam kat atas. tp utk sup daging, tips nye adalah : lebihkan rasa masam dan juge lebihkan sikit halia utk menghilangkan bau tidak enak daging.. okessss
p/s : ehh..nak makan dululaaaaa..tata titi tutu
*selingan sekejap...lalala*
utk pengetahuan uol juge, aan bercuti seminggu ini okeh. tp ai dah balik ukm selasa tuh..ader keje sikit. tp esok *kamis*, aan akan berjoli katak...hahahahahahah
*tamat selingan..*
hari ni meh kite masak sup daging ndak tak? tak moh? suke korg laaaa..aan ndak masak jugakkkk. okeh, kite buat sup tanpa menggunakan setitik minyak pon, tp rasanya ttp la mabeles. ohhhh...sedapnyeeeeee... seswai utk sesiapa yg ndak berdiet okeh. no minyak2, no bunjut2. resepi tradisional..hehe.resepi hasil ihsan ibunda terchenta. kami mmg masak sup idak pakai minyak yeee
BAHAN2 :
-bawang merah
-bawang putih
*dah ader bawang merah bawang putih, mak tiri kene ader jugak ke? haha*
-halia
-bunge lawang
-buah pelaga
-kulit kayu manis
-asam keping @ asam gelugor @ ape2 je la korg panggil
-lada itam
-lada putih
-cili (optional, selalunye kalo dah ader lada itam n putih tuh, xyah letakla..but sstgh org suke pedas2 kannn)
-tomato
-sampingan : daun sup, carrot, kentang
-bahan utama : daging la of cos
okeh..memule kasik tumbuk ituh bawang2 n halia ye.. mau senang? kasik blend sajor. mudah dan menjimatkan masa. seterusnye adalah...campak bahan2 yg tlh ditumbuk ituh...masuk lam ituh periuk. ohhhh..letakla daging tuh sekali. kasik gaul2 sebati yehhhhh..p
ehtuh serasi2kan sekalik bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, lada putih n lada itam secukup rasa. kalau x suke pedas lada itam, toksahla gatal letak bebanyak. kang sakit perut plak kannnnn.. bulih letak jintan manis sekiranye ader (sikit aje)
sile tutup periuk anda...
amende la tak kene yek?? mcm x kene je sup aku nirh. ohhhh...idopkan APIIIII. hehe. ye tuan2 dan puan2..sile idopkan api dapo anda. kasik masak segala mak nek bahan2 ituh. masak sampai naik bau eh, lebih kurang kering2 rempah ratus tuh.. kire ni masak style perap2. lagik sedap la pada aan sbb pati2 daging tuh mmg rasa la n tadop minyak sgt. kalau tumis guna minyak..nanti daging tuh akan keluarkan minyak lagik...so minyak akan bertambah2 dan x elok yeeee...
then..masukkan air. masukkan jugak tomato dan asam keping. ader yg pelik saye letak tomato awal? hoooo..tomato ni masuk awal2 supaya die punye jus keluar so..rasa masam2 yg semulajadi. ehehe. kalau ibunda saya..die tak letak dah asam keping kalao letak tomato. tp aan bubuh ajeeee...
letakla carrot kentang dan segala2 nye ituh. bile da masak..tutup api. bile nak serve..baru letak hirisan daun sup
siap utk dihidang. sup saye kaler itam2 sbb saye sudah letak ituh kicap. saye suke makan sup bersame kicap...kitorg kat sijangkang, kalau buat sup, tak lengkap sup tuh tanpa sambal kicap. so..kene lawan ngan sambal kicap kasik peluh meleleyh2 masuk lam sup. hahahahahhahahahahhahaha
utk sambal kicap :
cili secukup rasa
bawang putih
*goreng bahan2 di atas, kemudian tumbuk*
-pehtuh..campoq kicap + perahkan asam limau. pergghhhhh..sedapnyeeee
utk masak sup ayam pon sama cam kat atas. tp utk sup daging, tips nye adalah : lebihkan rasa masam dan juge lebihkan sikit halia utk menghilangkan bau tidak enak daging.. okessss
p/s : ehh..nak makan dululaaaaa..tata titi tutu
8 comments:
semalam pon kite masak sup daging tau aan.
:)
misstheorangelily to puterikurekure : huwaaaa...semalam mak kite masak..kite balik awal, xsempat merasaaaaaa.. huwaaaa :(
nak berjoli katak ke mana tu??
adekah sesambil memakei suor katok jugok?? ops!
**matilamakkkkkkkkkk!**
simple jek resipi aan ni.. tp ntah taun bile la ai nak menerainye ye..
hihihihi!
macik!! selamat hari raye. hehhe. sodap tuh makan sup daging. umah kitorg siap daging kerbau lagi. dah gelabah tatau nak masak ape. hehhehe. weh, sorry tak reply sms, takde kredit time tuh, heeehee. wehh, ko dah balik ukm ke, huhu, tak sempat nak jumpe. adoi laaa. nnt2 kite jumpe k. sok ko nak joli kat mana weiii
okeh bos!
hehe..akak dah d-tag
yg paling tak tahan-->pisau tu siap buleh nampak dgn "clear"nye made in thailand tu..
sile lah masak skali lagi utk di jamu kepada cik sheera pulak ye?
heheh
Post a Comment